Het aantal banen in Nederland is in het tweede kwartaal van 2017 sterk gegroeid. Het aantal banen groeit nu zo hard, dat er vergeleken met twaalf maanden eerder per saldo bijna 200 duizend nieuwe banen bijkwamen. Dat is de sterkste groei op jaarbasis sinds 2008.
Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In 2007 was de groei op zijn hoogtepunt, toen kwamen er in één jaar 335 duizend banen bij.
In het tweede kwartaal van dit jaar waren er gemiddeld 10,2 miljoen banen – het gaat dan om werknemers maar ook zelfstandigen met een deeltijd of voltijdbaan.
De afgelopen drie kwartalen kwamen er steeds meer dan 50 duizend banen bij. De groei duurt nu al ruim drie jaar onafgebroken.
De helft van de banen die er het afgelopen kwartaal bijkwam, kwamen van uitzendbureaus: 20.000 nieuwe banen. Ook in de sector handel, vervoer en horeca was de groei vrij sterk (12 duizend), net als in de bouwnijverheid (8 duizend). Voor de bouw is dat de sterkste groei sinds 2007. Tijdens de crisis verdwenen daar ruim 100 duizend banen.
Er waren het afgelopen kwartaal ook meer mensen aan het werk ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Het gaat om 167 duizend mensen. Zij hebben voornamelijk flexbanen, maar de groei was het sterkst onder werknemers met uitzicht op een vaste baan. Het aantal werknemers met een vaste baan nam toe met 11 duizend ten opzichte van vorig jaar.
Ook het aantal openstaande vacatures is bijzonder hoog: het gaat om 204 duizend vacatures. De afgelopen twintig jaar waren er maar dertien kwartalen waarin dat aantal hoger was: rond 2000 en tussen 2006 en 2008.
De werkloosheid is gedaald naar 5 procent van de beroepsbevolking. Sinds 2016 nam de werkloosheid onder alle leeftijdsgroepen onafgebroken af.